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Wright Banks
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RE: O.C.G.A.§13-10-91

This responds to your request for informal advice related to the enclosed memorandum of advice
dated July 1, 2013. You have asked whether O.C.G.A. § 13-10-91(b) requires a public employer
to obtain an e-verify affidavit at the time of renewal of an existing contract and have expressed
concern that the enclosed memorandum either states, or could be read to state, that an affidavit
must be obtained each time that an existing contract is renewed.

0.C.G.A. § 13-10-91(b)(1) provides as follows:

(b) (1) A public employer shall not enter into a contract for the
physical performance of services unless the contractor registers
and participates in the federal work authorization program. Before
a bid for any such service is considered by a public employer, the
bid shall include a signed, notarized affidavit from the contractor
attesting to the following:

(A) The affiant has registered with, is authorized to use, and
uses the federal work authorization program;

(B) The user identification number and date of authorization
for the affiant;

(C) The affiant will continue to use the federal work
authorization program throughout the contract period; and



Rebecca Sullivan
April 18,2017
Page 2

(D) The affiant will contract for the physical performance of
services in satisfaction of such contract only with subcontractors
who present an affidavit to the contractor with the same
information required by subparagraphs (A), (B), and (C) of this
paragraph.

An affidavit required by this subsection shall be considered an
open public record once a public employer has entered into a
contract for physical performance of services; provided, however,
that any information protected from public disclosure by federal
law or by Article 4 of Chapter 18 of Title 50 shall be redacted.
Affidavits shall be maintained by the public employer for five
years from the date of receipt.

As you have noted, contracts entered into by the State and its agencies typically conclude at the
end of the fiscal year, but often include provisions allowing the State to renew the agreements for
subsequent fiscal year periods. You have also indicated that the standard affidavit utilized for
purposes of complying with O.C.G.A. § 13-10-91 requires that the contractor attest that it “will
continue to use the federal work authorization program throughout the contract period” as
required by O.C.G.A. § 13-10-91(b)(1)(c). State contracts are typically limited to the fiscal year
in which the contract is executed. See 1974 Op. Att’y Gen. 74-115; see also Georgia Dept. of
Labor v. RTT Associates, Inc., 299 Ga. 78, 87-88 (2016). However, a contract entered into for a
single fiscal year may properly “grant[s] to the state agency, but not to the private party with
whom the contract is made, an option to extend the term of the contract for an additional fiscal
year.” 1974 Op. Att’y Gen. 74-115. Georgia law expressly contemplates such renewal
provisions. See i.e. O.C.G.A. § 50-5-64. Therefore, as long as the public employer is exercising
a renewal contemplated by the original contract, it is not required to obtain an e-verify affidavit
for each renewal period.

I hope this informal advice is helpful. Please keep in mind that this is not an official or unofficial
opinion of the Attorney General. If you have any questions or wish to discuss this matter, please
contact me.
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MEMORANDUM:
TO: Joseph Kim, Esq.
- Departinent of Administrative Services
FROM: ~  Elizibeth Harsis 43
. Assistant Attorney General
RE: Senate Bill 160
This responds to your fequest for informal advice regarding implementation of the new E-Verify

affidavit requirement in light of the passage of Senate Bill 160 (“SB 160™). In your request, you

€numerate ten questions raised by various agency and u

responded to each of the questions separately below.

AsofJuly 1, 2013, SB 160 in part amends 0.C.G.A. § 13-10-91(b)(1) as follows:

(b)(1) A public employer shall not enter into a contract pursuant
for the physical performance of services unless the contractor
registers and participates in the federal work authorization
program. Before a bid for any such service is considered by a
public employer, the bid shall include a signed, notarized affidavit
from the contractor attesting to this following:

(A) The affiant has registered with, is authorized to use, and
uses the federal work authorization prograim;

(B) The user identification number and date of
authorization for the affiant;

(C) The affiant will contimue to use the federal work
authorization program throughout the contract period;
and, ;

niversity procurement officers. I have
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(D) The affiant will contract for the physical performance
of services in satisfaction of such contract only with
subcontractors who present an affidavit to the
contractor with the same information required by
subparagraphs (A), (B), and (C).

Further, SB 160 amends the definition of “physical performance of services™ as contained in
0.C.GA. §13-1 0-90(4) as follows:

“Physical performance of services” means any performance of
labor or services for a public employer using a bidding process or
by contract wherein the labor or services exceed $2499.99;
provided, however, that such-term shall not include any contract
between a public employer and an individual who 1s licensed
pursuvant to Title 26 or Title 43 or by the State Bar of Georgia and
is in good standing when such contract is for service to be rendered
by such individual. . ;

The ten questions you have raised and my responses to each are set forth below:

1. Does the state entity have to get the E-Verify affidavit with the bid, or can the E-Verify
affidavit be obtained after the bid but before the contract is signed?

0.C.G.A. § 13-10-91 (b)(1) provides in pertinent Ppart that “[bjefore a bid for any such
service is considered by a public employer, the bid shall include a signed, notarized
affidavit from the contractor.” Thus, the affidavit must be obtained before the time that
the bid is considered.

2. If a state entity issnes a purchase order before the SB 160 effective date of July 1, 2013, that |
has a delivery date or service date onor after July 1, 2013, is SB 160 applicable? Does the state
entity need to get the E-Verify affidavit on or about July 1, 201372 :

"[The ‘golden rule’ of statutory construction . . . requires us to follow the literal language
of the statute "unless jt produces contradiction, absurdity, or such an inconvenience as to
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nsure that the legislature meant something else.” Judicial Council of Georgia, et al v,
Brown & Gallo, LLC, 288 Ga. 294,297 (2010) (citing Telecom USA, Inc, v. Collins, 260
Ga. 362, 363 (1990)).

If the literal language of 0.C.GA. § 13-10-91(b)(1) as amended by SB 160 were
followed, 2 university conducting a study abroad program would be required to obtain an -
E-Verify affidavit from a resident of a fo ign country to perform work in that foreign
county. E-Verify is a tool to assist employers in determining whether an employee is
eligible to work in the United States, as employment of an unauthorized alien is unlawful

instance would not promote the purpose of the laws. Work performed in a foreign county
by a resident of that country would not appear to implicate federa! immnigration and
employment laws at all. )

As the issue is presented in this question, it does not appear reasonable to require an
affidavit from the resident of a foreign country performing work in the foreign country.

4. When a foreign company 1s visiting a state entity and performing a service for the state entity
(e.g. a foreign symphony is'paid to perform ene or more concerts at a state university; a foreign
professor is visiting and paid to lecture for a semester), is the state entity required to obtain an E-
Verify affidavit from that foreign company or foreign national?

If the literal language of O.C.G.A. § 13-10-91(b)(1) as amended by SB 160 were
followed, a foreign symphony, whose musicians are presumably residents of a foreign
country and usually pérform outside the United States, would be required to obtain an E-
Verify affidavit in order to perform at a university in Georgia. Such a result would
arguably be an absurdity, which could not have been intended by the General Assembly.

5. If a current contract for services is not a public works contract and therefore has no E-Verify
- affidavit, does a state entity have to obtain an E-Verify affidavit for that services contract on July
1, 2013, or when the service contract comes up for renewal? . :



labor or services for a public employer using a bidding process or

- by contract wherein the labor or services exceed $2499.99;
provided, however, that such term shall not include any contract
between a public employer and an individual who is licensed
pursuant to Title 26 or Title 43 or by the State Bar of Georgia and
is in good standing when such contract is for service to be rendered
by such individual.

. The affidavit requirement is triggered by entering into a contract. For contracts entered
into prior to July 1, 2013, and for which an affidavit was not required at the time the

entity issues a purchase order against the statewide contract, or can the state entity satisfy SB 160
by relying on DOAS’s E-Verify affidavit?

As DOAS is the state entity entering into the statewide contract under 0.C.G.A §50-5-
57, DOAS should obtain an affidavit. An affidavit should be obtained before the bid for
the statewide contract is considered. See O.C.G.A.§13-10-91 (bX(1). A new affidavit
should be obtained before entering into a renewal of the Statewide contract, as the
affidavit requirement is triggered by entering into a contract. J4.
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Verify affidavit at contract signing or does the state entity bave to get an E-Verify affidavit each
time it issues a purchase order under its open contract; if the state entity can satisfy SB 160 by
getting one E-Verify affidavit at the beginning of the contract, how frequently (if at all) would
the state entity have to get a new E-Verify affidavit from the vendor?

The state entity should obtain an affidavit before the bid for the open contract is
considered. See O.C.G.A. § 13-10-91 (b)(1). A new affidavit should be obtained before
entering into a renewal of the open contract, as the affidavit requirement is triggered by
entering into a contract. /d. When entering a purchase order under the open contract, the
state entity might not need to obtain an additional affidavit. However, the use of
purchase orders cannot appropriately be used to avoid the affidavit requirement. When in
doubt, the state entity issuing the purchase order should err on the side of compliance and
obtain an affidavit. ' -

8. If a state entity has multiple distinct service contracts with the same vendor, can the state
entity have a single standing E-Verify affidavit with that vendor or does the state entity have to
get an E-Venify affidavit for each of the service contracts with that vendor?

The state entity should obtain an affidavit for each of the service contracts with the
vendor. O.C.G.A. § 13-1 0-91(b)(1) provides that “Before a bid for any such service is
considered by a public employer, the bid shall include a signed, notarized affidavit.” The
statute makes clear that each bid must have an affidavit.

Further, subsection (b)(1)(C) provides that the affidavit should state that the affant “will
continue to use the federal work authorization program throughout the contract period,”
and subsection (b)(1)(D) provides that the affidavit should state that the affiant “will
contract for the physical performance of services in satisfaction of such contract only
with subcontractors who present an affidavit to the contractor with the same information
required by subparagraphs (A), (B), and (C). As multiple distinct service contracts may
involve different contract periods and different subcontractors, it makes sense that a new
affidavit would be required for each contract and submitted before each bid is considered.

Moreover, the statute on its face does not appear to contemplate the use of one affidavit

. for multiple contracts or provide for what period of time one affidavit for multiple

contracts could be used. Therefore, the practice of obtaining one affidavit for multiple
contracts should not be followed.

9. When a state entity pays for services with a state purchasing card, is the state entity required
1o get an E-Verify affidavit?

If the contract is for “performance of labor or services...using a bidding process or by
contract wherein the labor or services exceed $2499.99,” then an affidavit is required. See

.0.C.GA. § 13-10-90(4). ©n its face, the statute docs not provide for exceptions to the

affidavit requirement based on the method of payment.
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10. Can you provide advice generally on what constitutes a service? For example, when a state
entity contracts with a printer to provide a prnted product (e.g. university publications), is that a
service that requires an E-Verify affidavit or the furnishing of a product for which an E-Verify
affidavit is not required? Although a separate maintenance agreement for a copier is a service
contract subject to E-Verify affidavit requirements, if a copier is obtained via a lease which
includes maintenance in the monthly lease rate, does that make the lease a service contract
subject to E-Verify affidavit requirements? When a state entity contracts with a hote} to host a
conference, is the contract with the hotel for rooms, catering or audiovisual needs a services
contract subject to the E-Verify affidavit requirements?

Whether a contract is for “performance of labor or services...using a bidding process or
by contract wherein the labor or services exceed $2499.99,” as provided in O.C.G.A. §
13-10-90(4), will depend on the facts of the particular situation. When in doubt, it would
be prudent to obtain an affidavit.

Given the limited information provided for each of the hypothetical situations described
above, it is difficult to determine whether an affidavit would be required in each of these
Situations. ‘Arguably a contact to provide a printed product such as a university
publication conld be construed as contract for the “labor or services” of the vendor
printing the publication. Similarly, a lease for a copier that provides for maintenance
services arguably could be construed as a contract for the “labor or services” of the
vendor providing maintenance. As for a contract with a hotel to host a conference,
whether an affidavit is required would likely depend on the terms of the contract and
whether the hotel is providing services in addition to lodging. When in doubt, a state
‘entity entering into such contracts for which an affidavit may potentially be required
under O.C.G.A. § 13-10-90(4) should eir on the side of compliance and obtain an
affidavit.

I hope this informal advice is helpful. Please keep in mind that this is not an official or unofficial

opinion of the Attomey General. If you have any questions or wish to discuss this matter, please
contact me. i



